?

Kan stiv og tett følelse i legger etter stillesitting være blodpropp?

Kvinne 21 . 19 Mai 2021
Spørsmål

Hei, når jeg sitter lenge i en stilling, feks på lesesalen, kjenner jeg ofte en stiv, tett følelse i leggene. Da er det ofte ubehagelig å gå en liten stund etterpå. Det er som om leggene har blitt tyngre og mindre "elastiske". Leste nettopp om symptomene for blodpropp i leggene, og det er første gang jeg har lest en så god beskrivelse av hvordan følelsen jeg har kjennes. Bør jeg bli bekymret?

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei

Dette høres ut som typiske symptomer etter lite bevegelse av legger og ikke typisk for blodpropp i legg. Det som skjer er at det hoper seg opp noe væske i leggene. Det er nemlig sånn at musklene i leggene spiller en vesentlig rolle i sirkulasjonen i leggene, på den måten at musklene hjelper hjertet med å sirkulere blod tilbake fra bena. Det vil da være sånn at når musklene er i ro over tid, særlig i nedoverstilling som ved sitting, så vil dette skje. Man kan da kjenne at det er litt tett og stramt i leggene. Dette kan man fint forebygges med å ta pauser og gå litt eller være litt i bevegelse generelt, der det er mulig.

Ved blodpropp i legg så er det som oftest kun en side som rammes. Avhengig av hvor blodproppen setter seg. Man vil da oppleve plutselig oppstått hevelse, rødhet, varme og ofte smerter i en legg. Dersom man opplever dette så skal man raskt ta kontakt med lege for undersøkelse.

Håper dette var oppklarende.

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?